Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

                                               Προγράμματα «Κοινωνικής» Εργασίας:

πριν το Πάσχα η (αλληλο)σφαγή των Αμνών

Πριν λίγες μέρες (λίγο πριν το Πάσχα και τις εκλογές) ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας που αφορά στο Νομό Καβάλας. Η εξέλιξη του προγράμματος αποδείχθηκε ένα μεγάλο φιάσκο για τη κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για παρεμβάσεις βο(υ)λευτών και πολιτικών προσώπων και «στημένες» διαδικασίες. Για μια «θεσούλα» 5μηνης απασχόλησης με μισθό επιβίωσης (και αυτός θα δοθεί όταν βρεθούν τα λεφτά). Παράλληλα, επιδιώχθηκε μια πρωτόγνωρη ανθρωποφαγία μεταξύ των ανέργων της περιοχής μας. Ο κλασικός κοινωνικός αυτοματισμός που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα (επαγγελματίας εναντίον μισθωτού, ιδιωτικός εναντίον δημοσίου, άνεργος εναντίον εργαζομένου) και που χρόνια τώρα χρησιμοποιείται από τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», μετατρέπεται τώρα σε αλληλοφάγωμα μεταξύ ανέργων (άνεργος εναντίον άνεργου). Χαρακτηριστική η περίπτωση παντρεμένου ζευγαριού, όπου ο ένας κατήγγειλε τον άλλο επειδή μπήκε στο πρόγραμμα αυτός και έμεινε έξω ο άλλος! Και όλα αυτά τη στιγμή που δε κάνουν τίποτε, πέρα από συλλαλητήρια-φωτοβολίδες, για να μη κλείσει η ΒΦΛ και αποκαλούνε «ανάπτυξη» τον βιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων μέσα στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες!

Η εξέλιξη των γεγονότων δικαιώνει πλήρως το Σύλλογο Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων, που ένα σχεδόν χρόνο πριν (η ανακοίνωση της 28/04/11 επισυνάπτεται αυτούσια) είχε μιλήσει για αδιαφάνεια και πελατειακή αντίληψη στα προγράμματα, προεκλογικούς χειρισμούς και ρουσφέτια, αλλά και για την εγκαθίδρυση ενός νέου εργασιακού μοντέλου (μάλιστα με την άμεση εμπλοκή του της ΓΣΕΕ και τοπικά του (αντ)Εργατικού Κέντρου), αυτού του ανεργοαπασχολούμενου, που θα τον χρησιμοποιούν μόνο όταν τον χρειάζονται και μετά θα τον πετάνε. Οι «κοινωφελείς σκοποί» των προγραμμάτων θα επεκταθούν στα νοσοκομεία, στα σχολεία, παντού, καθώς θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα κενά από τις αποχωρήσεις και απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων και να περισώσουν έτσι την σίγουρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.

- Επειδή όμως η ζωή μας δεν διαρκεί μόνο πέντε μήνες,

- επειδή πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και έχουμε αξιοπρέπεια (και αυτό δε θα μας το πάρουν)

- επειδή πρέπει να ζήσουμε για να ανατρέψουμε τις τροικανές βάρβαρες πολιτικές,

χρειάζεται με όρους αντίστασης και αλληλεγγύης να οργανωθούμε και να τους σταματήσουμε.

·   ΟΧΙ στην ανθρωποφαγία και τη κοινωνία της ζούγκλας που ετοιμάζουν! Μόνο ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

·   Θέλουμε σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα.

·   Άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων (παράταση επιδομάτων ανεργίας για όσο διάστημα είναι άνεργοι, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μετακινήσεις, απαλλαγή πληρωμών λογαριασμών ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ, απαλλαγή από δάνεια πρώτης κατοικίας, ένσημα για τους πάνω των 55 χρόνων).

·   Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη κατεύθυνση της αυτοδύναμης ανάπτυξης (για να ξανακαλλιεργήσουμε τα χωράφια μας, να ξαναδουλέψουμε στις βιοτεχνίες μας, να καλύψουμε πρώτα τις ανάγκες επιβίωσης του λαού μας)

Καλούμε όλους τους ανέργους της περιοχής να κινηθούμε συλλογικά σε αυτή τη κατεύθυνση. Βρισκόμαστε κάθε Τετάρτη 6-8μμ στο πολυχώρο «Σήματα Καπνού» (Βότση 10, πίσω από το Εσπέρια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου