Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ


μ ι κ ρ ό ς
ο δ η γ ό ς    δικαιωμάτων
 α ν έ ρ γ ω ν

 ΟΤΑΝ Ο ΟΑΕΔ ΔΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ


Μια παράγραφος από το site του ΟΑΕΔ που τα λέει όλα.

Ο Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) είναι το κύριο όργανο εφαρμογής της Κυβερνητικής Πολιτικής για την απα- σχόληση, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ταχείας προσαρμογής της προσφοράς εργασίας προς τις απαιτήσεις της ζήτησης, σε αρμονία με το εκάστοτε Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης της Χώρας και τις συναφείς κατευθύνσεις και οδηγίες του Υπουργού Απα- σχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.”
Έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε τη σκληρή γραμμή του ΟΑΕΔ σε σχέση τόσο με την επιδότηση όσο και με τις υπόλοιπες παροχές για τους άνεργους.
Τα παραδείγματα πολλά: μείωση επιδόματος ανεργίας, επιδότηση εργοδοτών για δωρεάν εργατικό δυναμικό, ειδικά σύμφωνα απασχόλησης, αποδοχή ανυπόγρα- φων «οικειοθελών αποχωρήσεων» κ.λ.π.
Τα χρήματα που κόβουν από τα επιδόματα που δικαιούμαστε με διάφορα προσχή- ματα, ελλειπή ενημέρωση και δικαιολογίες με μαθηματικούς τύπους είναι χρήματα που τα έχουμε δουλέψει και δεν ανήκουν σε κανέναν μανατζερά και διευθυντή του ΟΑΕΔ. Για αυτόν το λόγο αναγκαζόμαστε στον τομέα της πληροφόρησης να κά- νουμε τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει ο ΟΑΕΔ.
  ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Περιγραφή
Μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε η σύμβαση εργα- σίας και που έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ μπορούν με ορι- σμένες προϋποθέσεις να εισπράξουν από τον ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας.

Προθεσμία υποβολής αίτησης - έναρξη επιδότησης
Η αίτηση υποβάλλεται εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσης στην αρ- μόδια Υπηρεσία του τόπου κατοικίας του δικαιούχου.
Οι περιπτώσεις, που οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά το πρώτο 7ημερο μετά την από- λυση, επιδοτούνται από την 7η ημέρα, ενώ όσες υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Αν επιδοτείται για πρώτη φορά:
           Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας το χρόνο κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.
           Επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του χρόνια, 200 ημέρες ερ- γασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο το χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά:
Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο
14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.  Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα (ή και εποχιακά π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί κ.α) αρκούν 100 ημέρες ερ- γασίας το τελευταίο 12μηνο.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγμα- τοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνο ή διετία).


ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ


ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓ/ΤΑ - ΕΠΟΧΙΑΚΑ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
14ΜΗΝΟ Ημέρ. Εργασίας
12ΜΗΝΟ Ημέρ. Εργασίας
14ΜΗΝΟ Ημέρ. Εργασίας

125-149 (ή 200-249 στη διετία)
100-149
100-149
5 μήνες
150-179 (ή 250-299 στη διετία)
150-179
150-179
6 μήνες
180-219 (ή 300 και άνω στη διετία)
180-219
180-219
8 μήνες
220 - 249
220 - 249
220 - 249
10 μήνες
250 και άνω
250 και άνω
250 και άνω
12 μήνες
210 &συμπλήρωση του 49ου έτους ηλικίας
210 &συμπλήρωση του 49ου έτους ηλικίας


12 μήνες


Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες.
Από 12.03.2012 το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 Ευρώ. Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.

Η διάρκεια της καταβολής του επιδόματος ανεργίας επιμηκύνεται επίσης σε 12 μήνες α) για τους άνω των 49 ετών ανέργους της παρ.4 του άρθρου 6 του Ν.  1545/1985, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν. 1874/1990 και
β) για όσους έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 4050 ημέρες εργασίας  και εμπίπτουν σε οποιαδήποτε περίπτωση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 6  του ν. 1545/1985, όπως αυτές τροποποιούνται με το παρόν άρθρο. « [Ισχύς της διάταξης από 1.9.1990](βλ. πί- νακα).

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

1.   Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορι- σμένου χρόνου.
2.   Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
3.   Ατομικό ή Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
4.   Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρω- μένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.
5.   α. Αστυνομική Ταυτότητα του ασφαλισμένου
β. Tαυτότητα ομογενή και διαβατήριο για τους ομογενείς ανέργους
γ. Διαβατήριο και ταυτότητα ευρωπαίου πολίτη για τους ανέργους πολίτες της ευρωπαϊκής ένωσης
δ. Διαβατήριο και άδεια διαμονής για τους αλλοδαπούς ανέργους


6.   Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
7.   Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86, την οποία θα συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.
8.   Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος.
9.   Ατομικός αριθμός ΑΜΚΑ (χωρίς τον αριθμό ΑΜΚΑ δεν εκδίδεται κάρτα ανερ- γίας)

Σημείωση: μόνο για έκδοση κάρτας ανεργίας χρειάζoνται τα δικαιολογητικά:
3,4,5,6,9
Για το 4: (αν ο άνεργος δεν είναι υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης προσκο- μίζει υπεύθυνη δήλωση από την αρμόδια εφορία που ανήκει όπου θα αναγράφετε το ΑΦΜ του, με την οποία θα βεβαιώνεται η μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δή- λωσης για το τρέχον έτος)



ΕΙΔΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ



          EΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:
1.         Να μην ανήκει ο άνεργος στα εποχικά επαγγέλματα*
2.         Η κάρτα ανεργίας ισχύει για 1 μήνα μετά τη λήξη της επιδότησης εφόσον παρα- μείνει άνεργος. Απαραίτητη η θεώρηση της στο 5ήμερο πριν ή μετά τη λήξη της
3.         Συνολικό οικογενειακό επίδομα μέχρι 9.684,52
Ύψος βοηθήματος: 187,20 ευρώ
Δικαιολογητικά:
1.         Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, φορολογική  δήλωση
Ε1 και φωτοτυπία.
2.         Φωτοτυπία ανανεωμένης κάρτας ανεργίας 2 όψεων
*εκτός των επαγγελμάτων που έχουν το δικό τους αυτόνομο βοήθημα κάθε Οκτώβριο (πχ : είναι οικοδόμοι και επισιτιστικά και τουριστικά. To δικαιούνται όμως πχ οι εποχικοί εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων που δεν έχουν δικό τους βοήθημα)

Προσοχή: το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη του ταμείου ανεργίας, το διεκδικεί κάποιος από 1 μήνα έως 3 μήνες μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης,. Αυτό παίζει ρόλο σ αυ- τούς που το ταμείο τους τελειώνει Φλεβάρη ή Μάρτη, αν με το εκκαθαριστικό της προ- ηγούμενης χρονιάς, ξεπερνούν τα 9684,52 ευρώ, έχουν το χρόνο να υποβάλλουν τη φορολογική  δήλωση της νέας χρονιάς που συνήθως είναι χαμηλότερο το εισόδημα.


          ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Ειδικό βοήθημα τρίμηνης παραμονής, δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν συγ- κεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης και παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες.
Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο ίδιο ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των εξήντα ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήμα- τος.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:
1.         Κάρτα ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για καταβολή του βοηθήματος
2.         Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας  , φορολογική  δήλωση Ε1 μέχρι 9.684,52
3.         60 ένσημα στο προηγούμενο έτος από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για καταβολή του επιδόματος.
Ύψος βοηθήματος: 216 ευρώ έως 3 φορές το έτος

Προσοχή: από την ημερομηνία της αίτησης η προθεσμία για την είσπραξη του βοηθή- ματος είναι 60 μέρες
Σημείωση: εκτός των επαγγελμάτων που έχουν το δικό τους αυτόνομο βοήθημα κάθε
Οκτώβριο (πχ : είναι οικοδόμοι και επισιτιστικά και τουριστικά. To δικαιούνται όμως πχ οι εποχικοί εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων που δεν έχουν δικό τους βοήθημα)


Το τεκμήριο στο εκκαθαριστικό της εφορίας, προσμετράται και στις περιπτώσεις του ειδι- κού βοηθήματος μετά τη λήξη του ταμείου ανεργίας καθώς και του τρίμηνου βοηθήμα- τος, στις περιπτώσεις δηλαδή που απαιτείται εισόδημα κάτω του 9684,52 ευρώ. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του ειδικού βοηθήματος μετά τη λήξη του ταμείου ανεργίας.



          ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ/ΝΕΕΣ  ΑΠΟ 20-29 ΕΤΩΝ

Καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 - 29 ετών, εφ’ όσον είναι άνεργοι και παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο. Το επίδομα ανέρχεται σε 73,37€, τον μήνα και καταβάλλεται για πέντε μήνες.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:
Η προθεσμία είναι τρίμηνη από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την από- κτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό.
Δικαιολογητικά:
1.         Αστυνομική ταυτότητα.
2.         Βεβαίωση σχολής (απόκτηση πτυχίου ή διακοπή σπουδών με γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας)
3.         Απολυτήριο στρατού (για όσους απολύθηκαν από τον Στρατό ή βεβαίωση στρα- τιωτικής αρχής ότι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώ- σεις
4.         ΑΜ Ι.Κ.Α. για τον έλεγχο της απασχόλησης, από 0 μέχρι 79 ημέρες πριν την αρ- χική εγγραφή.
5.         Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86.


          ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ:
1.         Ελληνική υπηκοότητα
2.         Ηλικία άνω των 45 ετών
3.         300 ημέρες ταμείο ανεργίας στο παρελθόν
4.         1 χρόνο κάρτα ανεργίας σε ισχύ
Δικαιολογητικά:
1.         1 χρόνο κάρτα ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
2.         Πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει φορο- λογική δήλωση Ε1 (μέχρι 12.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα)*
3.         ΑΜ ΙΚΑ για τον έλεγχο της 12μηνης επιδότησης από τον ΟΑΕΔ οποτεδήποτε στο παρελθόν
4.         Βιβλιάριο εθνικής τράπεζας

* Παρατήρηση: προσμετρώνται τα πάντα στο εκκαθαριστικό πλην του επιδόματος ανεργίας. Προσμετράται δηλαδή και τυχόν τεκμήριο για ιδιοκτησία σπιτιού ή αυτοκί- νητου που δεν είναι πραγματικό εισόδημα.
π.χ κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 9000 επειδή μπορεί να δουλεύει
ο/η σύζυγος. Αν η εφορία του βγάζει και τεκμήριο λόγω ιδιοκατοίκησης 4000 (που δεν είναι εισόδημα) το σύνολο είναι 13000, επομένως δεν είναι δικαιούχος.

          ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ Η΄ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επι- δότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης –εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργο- δότη, ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργα- σίας
Εάν ο εργαζόμενος σε επίσχεση εργαζόταν κανονικά 14 μήνες και άνω (εφόσον επιδο- τείται  για πρώτη φορά) ή εάν έχει 25 ένσημα από προηγούμενους 7 μήνες (εάν έχει επιδοτηθεί ξανά) λαμβάνει επίδομα ανεργίας κανονικά.
Δικαιολογητικά:
1.         Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας ή εάν δεν υπάρχει φορολογική  δήλωση Ε1 μέχρι  9.684,52
2.         Φωτοαντίγραφο του επισχετηρίου
3.         ΑΜ ΙΚΑ

          ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Όταν κάποιος τεθεί σε διαθεσιμότητα ο ΟΑΕΔ του καταβάλλει κατά τη διάρκεια της δια- θεσιμότητας, το 10%   του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των 2 τελευταίων μηνών, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης όχι όμως για περισσότερο από τρεις μήνες σε κάθε έτος


          ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Όταν ο άνεργος αναλαμβάνει οποιαδήποτε εξαρτημένη ή αυτοτελή εργασία. Προ- κειμένου για ανέργους που αναλαμβάνουν σποραδική απασχόληση δικαιούνται να εργαστούν έως 3 μέρες τη βδομάδα, έως 12 το μήνα, αφαιρώντας όμως τις μέρες που πραγματικά απασχολήθηκαν, από το πόσο της επιδότησης τους.

1.   εργασία για μικρό χρονικό διάστημα (2-3 μέρες), συνεχίζεται η επιδότηση και αφαιρούνται μόνο οι μέρες που πραγματικά απασχολήθηκαν.   Τα ίδια ισχύουν για όσους απασχολήθηκαν σε αντικατάσταση μισθωτών που έχουν ανάπαυση (ρεπό)
2.   δεν είναι διαθέσιμος προς απασχόληση στην αγορά εργασίας από οποιαδή- ποτε αιτία
3.   ο άνεργος καταστεί ανίκανος για εργασία συνέπεια ασθένειας  που διαρκεί πάνω από 5 μέρες. Όταν η ανικανότητα είναι πάνω από 5 μέρες συνεχίζει να παίρνει επίδομα ανεργίας, δεν δικαιούται όμως το επίδομα ασθενείας. Επίσης για γυναίκα που είναι επίτοκος ή σε λοχεία, για το διάστημα των 52 ημερών πριν από τον τοκετό και των 53 μετά των τοκετό, κατά το οποίο δικαιούται να απέχει από την εργασία  της , αναστέλλεται το επίδομα ανεργίας, γιατί δεν είναι διαθέσιμη για εργασία.
4.   στράτευση, φυλάκιση ή διοικητική κράτηση
5.   προσληφθεί κανονικά, πρέπει να διακόψει το ταμείο ανεργίας έχοντας: την πρόσληψη του φωτοτυπία, βεβαίωση αναστολής από το γραφείο εργασίας του ΟΑΕΔ, την εγκριτική απόφαση πληρωμής
6.   βγεί από την Ελλάδα και αφού επιστρέψει πρέπει να διακόψει το ταμείο ανερ- γίας έχοντας: βεβαίωση αναστολής από το γραφείο εργασίας του ΟΑΕΔ, την εγκριτική απόφαση πληρωμής, φωτοτυπία της σελίδας του διαβατηρίου με την σφραγίδα εξόδου και την σφραγίδα εισόδου στην Ελλάδα για την εγ- γραφή ξανά στο ταμείο ανεργίας
Οι ανωτέρω ενέργειες (5 και 6) πρέπει να γίνουν  εντός  60 ημερολογιακών ημερών από την πρόσληψη ή την αναχώρηση στο εξωτερικό.
          ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΛΟΓΩ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Δικαιούχοι των παροχών είναι οι εργαζόμενοι:
1.   Επιχείρησης που κηρύχθηκε σε πτώχευση μετά από δικαστική απόφαση.
2.   Είτε διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και λόγω ανεπάρκειας ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κίνησης διαδικασίας  πτώχευσης.
3.   Επιχείρησης σε εκκαθάριση.
4.   Επιχείρησης της οποίας ανακαλείται η άδεια λειτουργίας.
Προθεσμίες: Το δικαίωμα για πληρωμή ανεξόφλητων αποδοχών εργαζόμενου ασκείται με έγγραφη αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ μέσα σε ένα 6μηνο από την ημερομηνία που η επιχείρηση κηρύχθηκε σε(πτώχευση, εκκαθάριση ανά- κληση άδειας.)μετά το δικαίωμα χάνεται.
Δικαιολογητικά:
1.   Βεβαίωση πτώχευσης ,βεβαίωση του οικείου εκκαθαριστή από τον οποίο προ- κύπτει το ύψος τον ανεξόφλητων αποδοχών.
2.   Ασφαλιστικά βιβλιάρια της περιόδου απασχόλησης στην επιχείρηση.
3.   Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599|86 για το ύψος ανεξόφλητων αποδοχών

ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΙΚΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ  ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

α) Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών.

Παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές τουλάχιστον δίμηνο.

β) Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας άνω των 29 ετών έως και 55 ετών.

Παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε άνεργους ηλικίας άνω των 29 ετών έως και
55 ετών εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
επί 12 τουλάχιστον μήνες.
Επίσης να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού ορ- γανισμού (600) ημέρες εργασίας οι οποίες αυξάνονται ανά εκατό ημέρες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας και μέχρι το 54ο έτος της ηλικίας.

Προσοχή: στις 2 πρώτες ηλικιακές κατηγορίες, το δικαίωμα δεν είναι ανεξάντλητο αλλά ΜΟΝΟ 4 εξάμηνα και μόνο στους άνω των 55 είναι ανεξάντλητο. Ο ΟΑΕΔ βέβαια δεν κρίνει πόσα είναι τα εξάμηνα που ήδη έχει ασφαλιστεί ο άνεργος αλλά μόνο το ΙΚΑ. Ο ΟΑΕΔ εκδίδει σε κάθε περίπτωση τη σχετική βεβαίωση ανεργίας και το ΙΚΑ κοιτάζει αν έχουν εξαντληθεί τα εξάμηνα. Εννοείται πως η ηλικιακή διαφο- ροποίηση υπάρχει στην περίπτωση της απλής κάρτας (χωρίς επίδομα). Αν υπάρχει επίδομα ανεργίας ισχύει ό,τι και στις περιπτώσεις των κανονικών ένσημων.


γ) Παροχές ασθενείας σε είδος στους ηλικιωμένους μακροχρόνιως ανέργους.

Παρέχει κάλυψη για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος σε άνεργους ηλι- κίας άνω των 55 ετών εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέρ- γων του ΟΑΕΔ επί 12 τουλάχιστον μήνες.
Οι  μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε του- λάχιστον (3000) τρεις χιλιάδες ημερομίσθια στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ. Επίσης, υπάγονται και οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, που έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο από τη νομοθεσία του οικείου ασφα- λιστικού φορέα αριθμό  ημερομισθίων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης γήρατος (4500 ημερομίσθια).

Η ως άνω ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει από τη  ημ/νία υποβολής της αίτησης στο ΙΚΑ και λήγει με την ανάληψη εργασίας ή με τη συνταξιοδότησή τους από οποιοδή- ποτε Ασφαλιστικό Οργανισμό.



ΙΣΧΥΟΥΝ: βάση του άρθρου 138 του ν.4052/2012 και των αναμενόμενων σχετικών εγκυκλίων: στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και στα μέλη της οικογένειας τους πα- ρέχεται η δυνατότητα για το χρονικό διάστημα 1/3/2012 έως 29/2/2013 ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος , με 50 ένσημα (αντί 90 που ισχύουν) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο 15μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται  τα ένσημα του τελευταίου 3μήνου του 15μήνου. Οι άνεργοι μι- σθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη για 2 έτη από την ημ/νία υποβολής σχετικής αίτησης ή από την ημερομηνία διακοπής του επαγγέλ- ματος τους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις επί μέρους διατάξεις της παρ. 4  του άρθρου 5 του νόμου 2768/1999 και της παρ. 8 του 2 άρθρου  του ν.
3845/2010. Η ασφαλιστική κάλυψη όσων έχουν ήδη κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 παρατείνεται για ένα έτος από τη λήξη της, όχι όμως πέραν της 31/12/2012


Ενάντια στην  ανεργία και  την  επισφάλεια, μαχητικό κίνημα ανέργων τώρα!

Μέσα στην περίοδο της κρίσης η φύση της ανεργίας έχει αλλάξει ριζικά. Δεν πρόκειται για ένα προσωρινό διάλειμμα μεταξύ δύο δουλειών, μια κακοτυχία ή το αποτέλεσμα της τεμπελιάς των νέων ανθρώπων. Τα χαρακτηριστικά που έχει πάρει, ο τεράστιος αριθ- μός των ανέργων που όλο και μεγαλώνει και η μεγάλη χρονική διάρκεια που είναι κά- ποια/ος άνεργη/ος, μας επιτρέπουν να πούμε πως αν τα τελευταία 30 χρόνια η νόρμα ήταν η σταθερή 8ωρη/5ήμερη εργασία και οι άνεργοι/ες μια παράπλευρη απώλεια, σή- μερα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί.
Ανεργία και εργασία γίνονται ένα συνεχές, με την περίοδο της ανεργίας να αποκτά όλο και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και να διανθίζεται με ευκαιριακές, κακοπληρωμένες, ανασφάλιστες δουλειές.
Το κομμάτι της εγχώριας εργατικής τάξης που πρώτα και περισσότερο από όλους έχει υποστεί όλα τα παραπάνω,(με τη συνοδεία πάντα της κρατικής και παρακρατικής κατα- στολής) φυσικά είναι οι μετανάστες/τριες.
H αναπόληση της προηγούμενης κατάστασης και προσκόλληση στα αντίστοιχα αιτή- ματα (5μερο/8ωρο, 1400 για όλο το λαό) δεν μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού κινήματος που να απαντάει στα σημερινά ζητήματα που μας θέτει η ανερ- γία και η επισφάλεια.
Παραπέρα, δεν αντιλαμβανόμαστε το να δουλεύουμε  μέχρι να πεθάνουμε σαν κάποια ιδανική κατάσταση, αλλά ούτε και τύχη να δουλεύουμε  4ωρα και 6ωρα για 300 και
500 ευρώ. Ανταγωνιστικά λοιπόν σε αναχρονισμούς αλλά και τα προσωπικά αδιέξοδα και την αυτομαστίγωσή μας, θέλουμε να προτείνουμε την αποσύνδεση της αξίας των ζωών μας από την αξία της παραγωγικότητάς μας.
Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της αλληλεγγύης  των ανέργων /επισφα- λών ενάντια στην κοινωνική απομόνωση και την αποξένωση. Για την οργάνωση ενός πολύμορφου κινήματος ανέργων ως αναπόσπαστου τμήματος του κινήματος της ερ- γατικής τάξης, τόσο στις γειτονιές όσο και στα εργατικά σωματεία (όπου αυτό είναι δυ- νατό), με σχέσεις ισοτιμίας στις διαδικασίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση γραφειοκρατικών μηχανισμών και «φωτεινών» καθοδηγητών πάσης φύσεως. Ενάντια δηλαδή στον ερ- γατοπατερικό συνδικαλισμό όπως αυτός και αν εκφράζεται και σε κάθε μορφή τυπικής ή άτυπης ιεραρχίας. Να οργανωθούμε από κοινού και ισότιμα, στηρίζοντας τους εργα- τικούς αγώνες και απαιτώντας σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και κοινωνικό μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
Τα προβλήματα που έχουμε σαν άνεργοι-ες/επισφαλείς συνδέονται με τα προβλήματα των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται και  κοινή ρίζα αυτών των προ- βλημάτων είναι οι κυρίαρχες καπιταλιστικές κοινωνικές σχέσεις. Κοινωνικές σχέσεις που γεννούν αδικία και καταπίεση τόσο τώρα, όσο και πριν τη κρίση. Για αυτό ένα κίνημα ανέργων και οι εργατικοί αγώνες γενικότερα πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή των σχέσεων αυτών.
Η ανεργία και η επισφάλεια είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, το βασικό εργαλείο του καπιταλισμού για τη χειραγώγηση και τον έλεγχό μας. Είναι καιρός το εργαλείο αυτό να το χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά και μαχητικά και μέσω των συλλογικών αγώνων μας ν’ απαντήσουμε έμπρακτα στην επίθεση που δεχόμαστε.


Ενάντια στις απολύσεις και την κρίση τους,  καταλήψεις των χώρων εργασίας και επα- ναλειτουργία τους κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων, με γνώ- μονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος



Απαιτούμε :



           Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις που να καλύπτει τις ανάγκες μας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας. Το χρονικό διάστημα της ανεργίας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.

           Πλήρη δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική  περίθαλψη για όλους τους ανέργους και επισφαλείς εργαζόμενους. Ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας

           Εγγραφή στον ΟΑΕΔ όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που βρέθηκαν στην ανεργία, των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» και των μεταναστών εργατών και χο- ρήγηση επιδόματος ανεργίας

           Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, έμμεση και άμεση φορο- λογία, παύση πληρωμών ενοικίου. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγ- κης

           Ελεύθερη  πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας

           Διαγραφή του δημόσιου χρέους και των χρεών των ανέργων, εργαζομένων, συν- ταξιούχων



Παλεύουμε για :



           Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονίων και νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνουν τους μισθούς, ελα- στικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, όλες με αξιοπρεπείς συνθήκες και κοινωνικό μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας.

           Απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής, μοναστηριακής περιουσίας, των μεγάλων πε- ριουσιών και του τραπεζικού κεφαλαίου

           Κατάργηση των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για την καταστολή